Главная Новости

Що таке шлунковий грип, і як люди борються з ним

Опубликовано: 29.09.2018

Таке поняття , як шлунковий грип , є порівняно молодим. Його виявили близько сорока років тому. Тобто , подібне захворювання є різновидом кишкової інфекції . Цю хворобу змогли виявити завдяки мікробіологам , що відкрив такий вірус , який здатний викликати шлунковий грип , а так же його багато хто ще називають ротовірус . Зважаючи на все це , шлунковий грип правильно потрібно називати ротовірусної інфекцією .

Як заражаються шлунковим грипом

Але що таке насправді шлунковий або кишковий грип , як можна зрозуміти , що це він вас відвідав ? Все просто , коли вас починає часто рвати , у вас частий пронос , сильні болі в області живота і так далі , вказує це все на те , що ви захворіли саме цими ротовірус .

Як правило , заражаються люди ротовірусної інфекцією від іншої людини, яка є носієм інфекції . Заразитися можна навіть від банального потиску руки , чи від усього того , з чим він мав фізичний контакт дотики , з тією ж їжею або водою , особливо водою. Справа в тому , що більш частими випадками зараження подібної хворобою виникають саме в дитячих таборах , які розташовані неподалік від якого- небудь водойми .

Часті випадки зараження — заковтування води. А взагалі рідко зустрінеш хворого такою хворобою дорослої людини. Як правило , це діти дитсадівського віку . І навіть коли людина повністю вилікувався від ротовірусної інфекції , він у більшості випадків по раніше є носієм цієї зарази , так що будьте на чеку .

Якщо в організм проникає цей ротовірус , то він в той же момент прагне до тонкого кишечнику , шукає місце на стінці зручніше , і починає поступово пригнічувати ферментативні дії кишечника . Коли ефективність ферментів падає , то складні вуглеводи все складніше починає розщеплювати , від чого вони і накопичуються в тонкому кишечнику , блокую прохід рідин . Рідина накопичується , від чого з’являється рідкий стілець .

Симптоми шлункового грипу

Як тільки інфекція потрапляє в організм , вона не принесе ніякої шкоди протягом приблизно п’яти днів , так як цей період і називають інкубаційним . Так що ні про які ознаках захворювання і мова не може йти . Але як тільки цей період проходить , дитина починає відчувати в більшості випадків нездужання , у нього росте температура , але не завжди , його починає нудити і рвати , стілець є рідким і рясним , і сильно болить живіт . Гаразд , ще коли середньої тяжкості захворювання , коли дитину може нудити приблизно разів чотири на добу , не більше , і близько десяти разів відбувається рідкий стілець . Справа в тому , що в тяжкому випадку захворювання , дитину супроводжують ці симптоми постійно , через що він може втратити багато рідини , що призведе до зневоднення .

Коли дитина захворює кишковим або шлунковим грипом , то його стілець стає пінисто водянистим, що володіє вкрай неприємним запахом. Але крім усього цього, є й легкі випадки захворювання , коли дитина не страждає від високої температури , а його стілець є кашкоподібним .

Якщо дитина захворює шлунковим грипом , він моментально стає сильно ослабленим і е страждає вічним нездужанням . Це викликається тим , що людина втратила багато рідини . Але плюс до всього , через серйозну втрати рівня рідини , організм зазнає деякі зміни , які так само прийнято називати ексікозом . В таких випадках , у дитини виходить своєрідний зовнішній вигляд , наприклад , у нього очі є запалими , риси особи є загостреними , а губи сухі і потріскані . Дитині вічно хочеться пити в таких випадках.

Ну і якщо враховувати той факт , що кишковий грип — це інфекція , отже , він здатний викликати порушення дихальних шляхів. Тобто , людина починає кашляти , і у нього з’являється нежить .

Діагностика і лікування шлункового грипу

Що б виявити шлунковий грип , повинно захворіти відразу кілька людей , причому , відповідно, на одній території , в залежності від того , чим саме вони захворіли за діагнозом . Але шлунковий грип не буде оголошений , поки не будуть проведені лабораторні обстеження , а до тих пір захворювання прийнято вважати кишкової інфекцією . У лабораторії фахівцям необхідно досконально обстежити кал і блювотні маси заражених людей , що б виявити ротовіруси . Так само кров захворілих часто оснащена антитілами ротовірус . Тільки не кожне місто може собі дозволити проводити діагноз на подібну інфекцію , так як лабораторій на даний момент вкрай мало.

Ще хотілося б відзначити , що шлунковий грип ніхто не лікує якимось певним чином , так як це , по суті, не можливо. Залишається тільки спостерігати за хворим , періодично поповнюючи його організм різними рідинами . Наприклад , якщо хвороба ще не запущена , то дитину починають поїти з ложечки слабозаваренний чаєм , солоним розчином або очищеною водою. Але коли людина повністю запустив свою хворобу , то тут такий метод не допоможе . Далі йде госпіталізація , крапельниця з рідиною і спостереження , запобігання подальшого зростання захворювання.

Коли не вистачає ферментів в організмі , це і є основа захворювань шлунковим грипом , зважаючи на що , якщо людина все- таки захворіла, вона повинна приймати ферменти у вигляді різних ліків , основним з яких є фестал . Так само кожен з хворих сідає на спеціальну дієту , а точніше , йому доводиться їсти тільки відварну протерту їжу , причому разів п’ять чи шість в день , але по маленьким порціям . Так само хворому виписуються спеціальні лікувальні препарати , завдяки яким організм очищається , тобто , ними шкідливі речовини поглинаються , а потім з легкістю виводяться з організму хворого.

А з огляду на те , що відбувається запалення слизової шлунково кишкового тракту , активується умовно патогенна мікрофлора , до чого і здатна приєднатися інфекція . Для того , що б цього уникнути , хворий повинен приймати пробіотики , які є бактеріями , але корисними , вони і так живуть кишечнику , а так же пребіотики , які володіють речовинами, що викликають розмноження внутрішньої позитивної мікрофлори людського кишечника .

Що стосується профілактики , до попередити виникнення шлункового грипу можна тільки дотримуючись власну гігієну організму.

Схожі записи:

rss