Главная Новости

Вірус пташиного грипу

Опубликовано: 29.09.2018

видео Вірус пташиного грипу

В Кот-д'Івуарі поширюється пташиний грип
Епідемія пташиного грипу почалася з епізодичних випадків захворювання в Китаї та В'єтнамі в 2003 році, причому за весь період було зареєстровано всього близько трьохсот випадків, що призвели до 190 смертельних наслідків. Паніка незабаром вийшла далеко за межі Азії і поширилася по всьому світу. У спробах контролювати поширення хвороби, було знищено більше 1,5 мільйонів голів домашньої птиці та завдано величезної шкоди сільському господарству низки країн.



Країни, які пережили епідемію грипу.

Власне епідемія обмежилася кількома країнами: В'єтнам, Китай, Республіка Корея, Таїланд, Індонезія, Камбоджа, Ірак, Туреччина, Джібуті, Єгипет, Лаос, Нігерія. Однак спалаху захворювання серед птахів були відзначені також в Австрії, Азербайджані, Албанії, Афганістані, Боснії, Буркіна-Фасо, Великобританії, Угорщини, Данії, Грузії, Гані, Німеччини, Греції, Ізраїлі, Індії, Ірані, Іспанії, Італії, Йорданії, Казахстані , Кіпрі, Кот-д'Івуар, Кувейті, Малайзії, Монголії, М'янмі, Нідерландах, Нігері, Нігерії, Пакистані, Польщі, Румунії, Росії, Саудівської Аравії, Сербії, Словаччини, Словенії, Судані, Швеції, Швейцарії, Шотландії, Чехії, Україна, Філіппінах, Франції, Хорватії.


23.04.2013. В Україні хворих на новий штам вірусу пташиного грипу не виявлено

{LikeAndRead}

Термін «пташиний грип»

по суті хибний, оскільки всі штами вірусу пташиного грипу можуть проходити через організм качок, курей і інших птахів, перш ніж заразити людину.

З історії.

Починаючи з 1580 року, була задокументовано як мінімум 32 пандемії людського грипу. Найбільш смертоносною була пандемія «іспанки» типу H1N1 1918-1919 року, яка забрала від 20 до 40 мільйонів життів. Азіатський грип H2N2 в 1957 році і Гонконгський грип H3N2 стали причиною смерті близько 4 мільйонів осіб.


У низці країн ЄС виявили спалахи пташиного грипу

Чим відрізняються штампи пташиного грипу?

Штами грипу відрізняються один від одного тільки природою двох основних протеїнів - гемаглютиніну (H) і нейрамінідази (N). Ці білки і викликають імунну відповідь організму на вірус. Відомо, що більшість випадків людського грипу викликається штамами Н1, Н2 і Н3. Водночас штами Н5 і Н7 - найбільш вірулентні, тобто здатні викликати захворювання при контакті.

Вірус пташиного грипу

відноситься до типу H5N1. Цей вірус швидко мутує і здатний здобувати нові генетичні властивості, вражаючи різні види тварин. Через це властивості вірус тепер можна виявити у свиней, котів, собак, кіз, кроликів, щурів і безлічі інших тварин. Були навіть виявлені мухи-носії H5N1.

Але птахи є найважливішою ланкою в перенесенні вірусу, виділяючи його протягом 10 днів після зараження, з послідом і видихається. У пташиному посліді вірус може залишатися життєздатним від тижня до місяця (чим нижче температура повітря, тим довше збережеться вірус).

Основні симптоми захворювання

- Лихоманка (вище 38C), кашель, утруднене дихання, запалення горла, нежить, м'язовий біль, кон'юнктивіт і шкірний висип. У приблизно 50% хворих може спостерігатися рідкий стілець - симптом, нехарактерний для інших типів грипу. У всіх пацієнтів спостерігається лімфопенія (зменшення кількості лімфоцитів в крові). Захворювання часто ускладнюється пневмонією, порушеннями роботи серця і печінки. Приблизно 60% пацієнтів помирають протягом 10 днів після перших симптомів.

{/LikeAndRead}

rss