Главная Новости

Особливості сповивання новонародженого [draft]

Опубликовано: 29.09.2018

Коли вдома з’являється малюк, молоді батьки стикаються з багатьма проблемами. Основні з них пов’язані з різними поглядами на догляд і турботу про новонародженого. Сповивання є одним з найбільш суперечливих пунктів для батьків. 

Вільне сповивання

Вільне сповивання спрямоване на те, щоб дитина могла легко і без зусиль рухати ручками і ніжками, тобто ми просто не кутаємо малюка і не сковуємо його руху. В цьому випадку він має більше доступу до мами, і процес налагодження тактильного контакту пройде швидше і легше. Крім того, всі педіатри націлюють молодих батьків на те, щоб новонароджений, особливо спочатку, міг виразити і показати, як йому самому комфортніше спатиме або не спатиме. Тому прислухаємося і придивляємося до потреб маленької людини з перших днів життя.

Туге сповивання

Затятими прихильницями тугого сповивання є наші мами і бабусі. Мовляв, Вас виростили із “солдатиків”, отже, метод перевірений і правильний. Суть його полягає в тому, що дитину закутують щільно в пелюшку так, що ні ручками, ні ніжками вона поворушити не може. Даний спосіб часто використовують у пологових будинках із лікувальною метою. З правилами такого сповивання Ви можете ознайомитися на малюнку.

Правила сповивання

Вільне сповивання

Розпряміть усі складки на пелюшці. Укутуйте і укладайте замотану дитину тільки на спинку. Злегка примотайте ніжки і ручки так, щоб малюк міг їх згинати і розгинати. Стежте за температурою в кімнаті, адже крихітка ще не здатна сама себе зігріти. Якщо в кімнаті тепло, можна надіти на дитину сорочечку, а ніжки злегка укутати.

Туге сповивання

Розпряміть ручки дитини вздовж тулуба і примотайте пелюшкою, потім також розпряміть ніжки і замотайте іншим кінцем пелюшки. Не треба з силою вирівнювати ручки або ніжки. Робіть все повільно і акуратно.

Зазвичай малюки потребують сповивання перші півроку свого життя, потім кожна мама сама повинна для себе визначити, треба це дитині або ні. Для цієї процедури потрібний спеціальний столик або інша рівна поверхня (звичайний стіл). Використайте пелюшки тільки з натуральних тканин. Вони мають бути ретельно випрані й випрасовані з двох сторін. Періть дитячу білизну окремо від дорослої і щадними миючими засобами. Не можна постійно тримати малюка укутаним, хоча б удень дайте йому свободу дій і можливість пізнавати світ ближче. Стежте за тим, щоб Вашій дитині було зручно, якщо вона нервує, плаче, отже, їй щось не подобається. Поміняйте спосіб сповивання, можливо, їй холодно або жарко або заважають складки на пелюшці.

Який спосіб вибрати?

Тут все залежить від новонародженого, від його темпераменту, характеру і переваг. Одним діткам подобається засинати так, щоб нічого не заважало і не сковувало рухів. Інші ж лякаються власних ручок або ніжок при здриганні, і якщо такого малюка не сповити, він всю ніч прокидатиметься і плакатиме. Спробуйте один з методів кілька разів, і тоді Ваша дитина сама підкаже, що їй подобається, а що – ні. Важливо, щоб їй було тепло, затишно і комфортно. Однозначно відповісти, що буде краще для Вашого малюка, можете тільки Ви. Головне – дотримуйтеся основних правил догляду за новонародженими і загальних правил сповивання.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.

rss