Главная Новости

Рясні місячні із згустками: з’ясовуємо причину

Опубликовано: 08.10.2018

Рясні місячні із згустками можуть виникати з різних причин. Для того щоб з’ясувати причину появи таких місячних, потрібно звернутися до лікаря і при необхідності провести обстеження — тільки після цього може бути призначено адекватне лікування.

Причина рясних місячних зі згустками — вроджені аномалії будови матки

При вроджених аномаліях будови матки вона може мати неправильну форму або перегородки усередині порожнини, які сприяють застою в порожнині матки крові. В результаті кров на протязі всієї менструації виділяється у вигляді згустків. Такі менструації можуть бути рясними внаслідок порушень гормонального фону, які часто супроводжують аномалії розвитку матки. Крім того, вони, як правило, болючі.

Вроджені аномалії будови матки можуть бути пов’язані зі спадковими захворюваннями, професійними шкідливостями, зловживанням деякими речовинами жінкою під час вагітності (наприклад, курінням) і так далі. Зустрічаються такі аномалії, як подвоєння матки і піхви, роздвоєння шийки і тіла матки при загальному піхву, формування рудиментарного роги матки, однорога матка і так далі.

Лікування таких порушень в основному оперативне. Операція проводиться після попереднього ретельного обстеження, в тому числі із застосуванням гістероскопії (дослідження стану порожнини матки за допомогою спеціальної ендоскопічної апаратури) і гістерографіі (рентгенографії матки).

Причина рясних місячних зі згустками — гормональні порушення

Гормональні порушення найчастіше є причиною рясних місячних зі згустками. Це може бути наслідком порушень на будь-якому рівні системи кора головного мозку — гіпоталамус — гіпофіз — яєчники — матка.

Пухлини і захворювання гіпоталамуса можуть стимулювати підвищену секрецію гіпофізом фоллікулстімулірующего гормону (ФСГ), останній буде викликати передчасне дозрівання яйцеклітини, придушення секреції іншого гормону гіпофіза (лютеїнізуючого) і жіночого статевого гормону прогестерону, який секретують яєчники. Під впливом ФСГ збільшується секреція яєчниками жіночих статевих гормонів естрогенів. Саме естрогени сприяють значному розростанню слизистої оболонки порожнини матки, яка потім відривається з рясною кровотечею. Якщо при цьому у жінки спостерігається підвищене згортання крові, то у менструальній крові з’являються згустки. Пухлини і захворювання гіпофіза і яєчників можуть викликати аналогічну картину. У яєчниках під впливом великої кількості естрогенів може початися передчасне зворотний розвиток жовтого тіла, який виробляє прогестерон, що також викличе поява рясних менструальних виділень, часто із згустками.

Рясні менструації зі згустками часто виникають на тлі присутності в порожнині матки внутрішньоматкової спіралі. Крім того, рясні менструальні кровотечі із згустками можуть бути ознакою порушень з боку щитовидної залози і надниркових залоз.

Для того щоб зрозуміти, які саме зміни призвели до таких порушень, проводять повне обстеження жінки, в тому числі при підозрі на патологію з боку гіпоталамо-гіпофізарної системи проводиться магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія (МРТ, КТ) цієї області. Після виявлення пухлин їх видаляють, інші гормональні порушення лікують, як правило, консервативно.

Причина рясних місячних зі згустками — ендометріоз матки

ендометріоз називається розростання ділянок слизової оболонки матки в інших органах і тканинах. Клітини слизової оболонки під час менструації потрапляють в маткову трубу і в кров, звідки можуть потрапити в будь-який орган. При цьому ділянки слизової оболонки в інших тканинах (ділянок ендометріозу) ведуть себе точно так само як інша слизова оболонка матки, тобто зазнають циклічні зміни.

Найчастіше ендометріоз виникає в м’язовій оболонці матки. При цьому під час менструації ділянок ендометріозу частково відокремлюються від стінки матки, там порушується цілісність судин і виникають скупчення крові, яка згортається і утворює згустки.

Ознакою ендометріозу матки є дуже хворобливі рясні менструації (менорагії), часто із згустками. Крім того, можуть виникати нерегулярні маткові кровотечі — метрорагії.

Щоб поставити діагноз ендометріозу, жінку треба обстежити. Для цього проводяться різні лабораторні та інструментальні дослідження.

Лікування ендометріозу проводиться в тому випадку, коли він турбує жінку, у тому числі при порушеннях менструального циклу, які можуть призводити до таких ускладнень, як стійка залізодефіцитна анемія. Лікування проводиться за допомогою гормонів (наприклад, прогестерону, який пригнічує секрецію естрогенів) або оперативно.

Будь-які порушення менструального циклу потребують обстеження і спостереження гінеколога.

Галина Романенко

rss