Главная Новости

Споживчий кредит без довідки про доходи – як отримати і не прогадати

Опубликовано: 08.10.2018

Коли потрібно (або хочеться) щось купити ось прямо зараз, а грошей ні в гаманці, ні у близьких, людина займає у банку. Спеціально для таких випадків існує особливий різновид кредиту – споживчий кредит без довідок. Що він собою являє і які його особливості?

Цілі, терміни, причини …

Відразу обмовимося: споживчий кредит без довідок – це не те ж саме, що кредит без застави та поруки. Це просто кредит, при видачі якого банки не вимагають від позичальників будь-яких довідок про доходи. Потреба в такого роду банківському продукті виникла з української специфіки трудових правовідносин: далеко не всі організації платять своїм співробітникам платню «по-білому», а банк, побачивши в довідці про зарплату цифру ‘1,5 тисяч гривень "навряд чи загориться бажанням дати людині в борг 50 тисяч. Інший приклад – люди, які не працюють офіційно: людина заробляє репетиторством або ремонтними послугами по 4-8 тисяч на місяць, але підтвердити цю суму документально не може. Розуміючи, що в нашій країні таких людей багато, банки позбавили їх від необхідності підтверджувати дохід. Адже в кінцевому рахунку для кредитора важливо, щоб видана позика повернулась і відсотки по ній були сплачені в повному обсязі!

Споживчий кредит без довідок відноситься до нецільових позиках, так званим кредитами на невідкладні потреби. Оформляється такий кредит дуже швидко, а значить, його можна віднести до експрес-кредитів. Оскільки банк не прописує в кредитному договорі будь-яких зобов’язань по цільовому витрачанню позичальником отриманих коштів, звітувати, на що саме ви їх витратили, не треба. Таким чином, нецільовий кредит можна витратити на екстрений ремонт автомобіля, лікування у стоматолога, купівлю персидського кота в подарунок тещі та інше. Видають такі кредити багато банків: Руський Стандарт, Приватбанк, Траст, Ренесанс, Юникредит, Фідо Банк і т.д.

На який термін можна взяти такий кредит? Все залежить від вашої ситуації та фінансового становища, але практично всі банки надають позичальнику широкий "коридор". Мінімальний термін позики у більшості з них – 6 місяців, максимальний – від 3 до 5 років. Взяти його можна як у гривні, так і в доларах або євро. Що стосується процентних ставок по такому кредиту, то вони заслуговують самостійного розділу.

За все треба платити

Навряд чи варто докладно повторювати причини, за якими м’які умови по кредиту банк компенсує досить «жорсткими» ставками. Не виняток і «швидкі» споживчі кредити. Якщо людина не може принести довідку про доходи, у банку автоматично виникає «презумпція не добропорядності» щодо такого позичальника. Саме тому діапазон ставок за кредитами без довідок починається з позначки 35-45% річних. Втім, нижня планка може бути і нижче, але при цьому з позичальника стягується одноразова комісія за видачу кредиту.

Величина процентної ставки за споживчими кредитами без довідок залежить від декількох моментів:

– Термін та розмір позички. Так, ставка по кредиту на 1 тисяч, взяту на один рік, буде набагато вище, ніж по кредиту на 100 тисяч, взятих на такий же термін;

– Розмір початкового внеску (при нульовому внеску ставка набагато вище, ніж при 50% -му);

– Наявності / відсутності поручителів. Треба сказати, що кредит одночасно без довідок і без застави та поручителів зараз ризикують видавати всього декілька банків. Процентна ставка по таких позиках дуже висока – від 60% до 150% річних, а видаються вони виключно в гривні.

Як здешевити свій "кредит без довідки"?

Щоб не відлякувати клієнтів, банки пишуть в рекламі і на сайтах "Від 30% до 90% річних." Не секрет, що всі ми сподіваємося на 30%, але на ділі ставка скоріше буде ближче до неприємних 90%. Як цього уникнути? Ось декілька хитрощів:

– Роблячи початковий внесок, дотримуйтесь "золоту середину". Банки не довіряють позичальникові, який не в силах оплатити і 5% вартості товару, – і підвищують ставку по кредиту. Однак і максимальний внесок (50%) банку не вигідний: в такому випадку він упускає прибуток! Висновок: не соромтеся уточнити у кредитного консультанта, яка ставка вас чекає при внеску 0%, 25-30% і 50% – і виберіть, який розмір внеску вигідний вам;

– Наведіть поручителя або надайте заставу. Довіра банку до вас виросте, а ставка по кредиту знизиться;

– Намагайтеся уникати дуже коротких (менше року) і дуже довгих (3-5 років) кредитів. В обох випадках банк візьме з вас більший відсоток – вище вже говорилося, з яких причин.

Відзначимо, що все це можна зробити одночасно – і тоді ваш шанс отримати кредит під заповітні 30% значно зросте. Єдине, що може такі шанси перекреслити, – не сама хороша кредитна історія . Навіть якщо позичальник загладив свою провину за прострочення платежів і перед минулими кредиторами, рівень довіри до нього буде нижчим, ніж у позичальника абсолютно сумлінного.

Як отримати споживчий кредит без довідок?

Такий кредит може отримати громадянин у віці від 65 до 21-23 років, що має реєстрацію в містіотримання кредиту. Для оформлення позики не обов’язково йти в банк: Якщо ви позичаєте гроші на покупку матеріалів для ремонту квартири, побутової техніки тощо, можна звернутися до кредитного експерта банку безпосередньо в гіпермаркеті (торговому центрі). Рішення про видачу кредиту приймається в день звернення, а для оформлення кредитного договору вам знадобляться всього два документи – паспорт плюс будь-якій іншій особистий документ (водійські права, закордонний паспорт тощо). Якщо ви готові надати заставу або привести поручителя, оформлення кредиту займе трохи більше часу, але зате процентна ставка, як уже говорилося, буде нижчою.

Яку суму брати в борг? Це питання кожен вирішує для себе сам. Але пам’ятайте: займаючи у банку 50 тисяч, віддавати доведеться 80. Рекомендуємо прорахувати свої реальні фінансові можливості і не брати такий борг, обслуговування якого вам свідомо не під силу.

rss