Главная Новости

Що робити, якщо банк передав борг колекторам

Опубликовано: 08.10.2018

видео Що робити, якщо банк передав борг колекторам

Як колектори вибивають з людей гроші і погрожують кредиторам

Потрапити в боргову яму простіше, ніж здається. Непередбачена втрата роботи, а, найчастіше, просто неправильна оцінка власних можливостей – і ось вже платити черговий платіж за кредитом нічим. Спочатку банк самостійно намагається «напоумити» позичальника. Якщо ж гроші на розрахунковий рахунок кредитної установи так і не почнуть надходити, то борг буде переданий колекторам, які, як відомо, церемонитися не будуть. І позичальникові потрібно розуміти, як діяти далі?



Коли борг передається колекторам.

Затримка платежу по кредиту – ще не привід панікувати. Тільки якщо позичальник три місяці поспіль не платить банку ніяких коштів, тоді справу можуть передати в колекторське агентство.

Колектори працюють жорсткіше, ніж банківські співробітники – дзвонять додому і на роботу, можуть навідуватися за місцем проживання, надсилають листи на електронну пошту і відправляють смс-повідомлення на телефон. Не маючи широких правових повноважень, вони намагаються створити позичальникові таку психологічну обстановку, щоб змусити його погасити борг.


Колектори. Хто і коли має право стягувати борги в Україні?

Що мають і не мають право робити колектори.

Передача боргу в колекторське агентство не відбувається на порожньому місці – позичальник повинен дійсно перестати платити по кредиту і не виходити на зв’язок з банком, який пропонує реструктуризувати борг і змінити графік платежів. Тому є дії, які колектори мають право робити:

· багаторазово нагадувати про борг по кредиту;

· приїжджати до позичальника на роботу або додому, не перевищуючи при цьому норм поведінки, тобто вломитися в квартиру позичальника не можуть;

· звертатися з позовними заявами до суду.

При цьому колектори не мають права:

· дзвонити в нічний час;

· розмовляти з боржником на підвищених тонах і використовувати ненормативну лексику;

· залякувати батьків-пенсіонерів або дітей;

· арештовувати, описувати майно боржника;

· вимагати погасити заборгованість безпосередньо передавши кошти в руки.

Як чинити, якщо постійно дзвонить колектор.

Представники колекторних агентств запевняють, що їхні співробітники намагаються допомогти боржнику погасити борг. Ось тільки в більшості випадків їх робота не дає позичальникові нормально жити. Як же чинити, якщо телефонує колектор? Найголовніше – не панікувати, оскільки це почуття не дає об’єктивно поглянути на проблему. Решта рекомендації дозволять вирішити проблему з найменшими витратами сил і часу:

· Колектора потрібно попросити представитися: прізвище, ім’я, повна назва колекторського агентства, його юридична адреса та робочі телефони.

· Можна зв’язатися з банком, щоб уточнити – чи дійсно борг був проданий колекторам? Правда, якщо попередні 3 місяці позичальник ігнорував спроби банку домовитися про погашення боргу, то банківські співробітники можуть просто сказати, що кредитний договір закритий.

· Телефонні розмови з колекторами можна записувати на диктофон. Функція запису, до речі, є в багатьох мобільних телефонах. Причому боржник не зобов’язаний говорити про те, що розмова записується. Якщо ж під час переговорів будуть звучати претензії, погрози, вимоги негайного погашення боргу, то такі записи допоможуть відстояти свої права.

· При перевищенні колекторами своїх повноважень можна подавати скаргу в асоціацію професійних колекторських агентств. Також за наявності доказів про відверто хамське і некоректне ставлення колекторів (підходять телефонні записи і свідчення свідків) можна звертатися в правоохоронні органи.

До речі, при особистій зустрічі завжди потрібно вимагати у колекторів показувати документи, зокрема, агентський договір переуступки боргу. Тільки при його наявності можна говорити про законність роботи представників колекторської служби.

Як кардинально вирішити проблеми з вибиванням боргів колекторами.

Навіть якщо колектори будуть працювати максимально коректно, їхні дзвінки і листи по 10 разів на день почнуть дратувати навіть людину з ангельським терпінням. Спроба не відповідати або блокувати дзвінки від колекторів – не вихід. Як же бути при наявності непогашеної заборгованості, вибиванням якою займаються колектори?

· Швидше за все в банку, в якому і був оформлений кредит, домовитися про реструктуризацію боргу вже не вийде. Зате можна спробувати оформити позику в іншій кредитній установі. Погашення боргу припинить щоденні розмови з колекторами. Правда, доведеться погашати новий борг. А він, між іншим, буде ще більше старого. Адже банк за прострочення налічував штрафні санкції, і досить чималі.

· Можна звернутися в суд, не чекаючи поки це зробить банк або колекторське агентство. Підготовка позовної заяви, звичайно, вимагає грошових і часових витрат. Зате в суді можна надати документи, що показують погіршення фінансового становища, аж до копій трудової та довідок з лікарні. Це дозволить не тільки реструктуризувати заборгованість, але й домогтися списання якщо не всіх, то хоча б частини штрафів.

rss