Главная Новости

Незвичайні ресторани землі. частина 1

Опубликовано: 21.10.2018

видео Незвичайні ресторани землі. частина 1

Незвідана Україна. Верховина

Відвідування ресторану, що не кажи, заняття приємне. Це і бенкет спілкування, і, звичайно, свято живота.


Незвідана Україна. Клевань

Зрозуміло, тільки якщо в ресторані добре готують. Бо якщо погано - спілкування зведеться до претензій на адресу кухарів, а живіт так і залишиться «в буднях».

Але все ж не тільки гарна ресторанна кухня сприяє приємному проведенню часу. Справа ще й в оригінальності самого закладу.


У Франції з'явився ресторан на колесах

Чим незвичайний ресторан або кафе, тим з більшим інтересом в нього приходиш, чи не так? Найдивовижніші з них - у нашому огляді.

Почнемо з Європи. Вона близько, добиратися до неї швидше і дешевше, ніж, приміром, до будь-якої з Америк. Вже хто-хто, а європейці сильні в ресторанній справі.

Готують в Європі, навіть в недорогих закладах, в основному добре (хоча, звичайно, бувають винятки). Однак нас на ресторанній карті Старого світу особливо цікавлять ті «пункти громадського харчування», які приваблюють відвідувачів не тільки їжею.

Голландська фазенда

Нідерланди - країна мрій для багатьох. Там тюльпани, сир, пиво ... Та багато чого ще там є. Наприклад, у столиці королівства наявна як мінімум парочка вельми оригінальних ресторацій.

Це, звичайно, не кофешопи - ними в Амстердамі навряд чи когось здивуєш.

Якщо у вас є дача, ви обов'язково оціните ресторан голландської столиці - De Kas. Втім, якщо дачі немає - вам, швидше за все, все одно там сподобається.

Причому тут дача? Все просто - адже на фазенді ми, в основному, використовуємо для приготування їжі продукти, які там же і вирощені - на городі чи в саду.

Їмо і примовляє: «огірочки-то з помідорами - свої». У «De Kas» вас чекає приблизно те ж саме. Звичайно, ніхто не змусить вас нічого вирощувати.

Але більшість інгредієнтів для зазначених в меню страв зібрано тут же, в ресторані. Справа в тому, що відкритий він був у колишньому парнику 1926 споруди. Ресторатори вирішили не руйнувати його дощенту.

І взагалі не руйнувати. Навіщо, якщо можна «вмонтувати» ресторан у вже сформоване простір, ландшафт?

Так все і вийшло. Столики в «De Kas» розставлені мало не між грядок.

Всі овочі, фрукти, зелень - екологічно чисті продукти. Але це не вегетаріанський ресторан. Різноманітність в меню вносять страви з місцевого м'яса і, звичайно, морепродуктів.

Ще одна «фішка» ресторану - вечері за столиком шеф-кухаря: гості можуть протягом вечора спостерігати за тим, як працюють місцеві віртуози від кулінарії. Знаходиться ресторан у парку Frankendael, на вулиці Kamerlingh Onneslaan 3.

Небо Бельгії

Від Амстердама до Брюсселя - кілька годин на швидкісному поїзді. Столиця Бельгії зачарує вас не тільки дивовижною готичної і бароковою архітектурою Гран-танок, скульптурами пісяючих хлопчика і дівчинки, каракатицею «Атоміума», або смачними твореніяміместних шоколатьє.

Є в Брюсселі одне містечко, в якому обов'язково варто побувати любителям незвичайних трапез. Мова про ресторані «Dinner in the Sky».

Назву можна перекласти на російську мову як «Обід у небі». Власне, саме це і пропонується всім бажаючим.

Уявіть собі невеликий майданчик зі столом, за формою нагадує овал, за яким можуть розміститися 22 персони. В середині - вільний простір для роботи декількох кухарів і офіціантів.

Над столом є навіс, є в наявності світильники. Крісла всіх трапезують забезпечені чотирма ременями безпеки.

Коли все готово, гості розмістилися і обслуговуючий персонал на місці, - ресторан піднімається приблизно на 50 метрів над землею. Робиться це за допомогою потужного підйомного крана.

Природно, місця в цьому закладі потрібно завжди бронювати заздалегідь. Варто відзначити, що ресторан цей - гастролює по світу.

Так що зустріти його ви можете не тільки в Брюсселі. До речі, його легко «виписати» і в Москву, Санкт-Петербург або інше місто Росії і пообідати в підвішеному стані з видом на які-небудь пам'ятки.

Питання тільки в тому, скільки це буде коштувати. У Мережі є сайт проекту, що працює в тому числі і російською мовою - дізнатися ціну не проблема.

Але все ж придуманий цей «літаючий» ресторан був саме в бельгійській столиці, тут же він вперше відірвався від землі. Тому справедливо буде віднести його саме до брюссельських кулінарним пам'ятках.

З Брюсселя давайте вирушимо на північ. Там чекають нас наші друзі фіни. Кажуть, що вони люди неквапливі.

Можливо, і, напевно, саме неспішні роздуми дозволили з'явитися на світ тим дивовижним закладам, про які піде мова нижче.

Фінляндія: будка путеобходчіка і громадський туалет

У США модно мати під боком все гігантське. Те сковорідку найбільшу в світі на в'їзді в містечко встановлять, то моток мотузки, то застромлять найбільший на планеті цвях.

Жителі невеликого фінського містечка Іісалмі вирішили піти іншим шляхом: у цьому населеному пункті відкрився найменший ресторан на Землі. Факт цей зареєстрований в Книзі рекордів Гіннеса.

Спочатку будиночок був побудований для залізничного обхідника та іншого персоналу. Називається містечко - «Kuappi», знаходиться в районі Satama.

Загальна площа ресторану - вісім квадратних метрів, обіднього залу - менше чотирьох метрів. У ньому є барна стійка, столик на двох і туалет.

Наявна ще маленька терраски, де можуть розміститися ще двоє гостей. Працює ресторан тільки влітку.

Переїжджаємо в Турку.Находім площа Puutorin і йдемо в туалет. Так-так саме громадський туалет протягом більш ніж 50 років (з 1933 по 1986 рр) розміщувався в симпатичною ротонді в центрі міста.

А потім місцевим музикантові Лассе Лаксонену це набридло. Чимось йому, бачте, завадив туалет. Він викупив будівлю у муніципалітету і, зберігаючи його зовнішній вигляд, відкрив у ньому чудовий ресторанчик.

Меню і в цілому антураж закладу в розумних межах присмачені «туалетним» гумором. Так що не нудьгуватимете.

А ось аромати, які іноді просочуються в зал з кухні, туалетними точно не назвеш. Повірте, фінська кухня пахне добре!

Італія: трапеза в тиші

Північ міняємо на південь. В одній з найбільш «смачних» країн світу - Італії - вас також чекає одне цікаве місце. «Ciak si Mangia» - так називається римський ресторан, розташований на Via Giovanni Brancaleone 72.

Кухню він пропонує традиційну, італійську, що, без сумніву, можна віднести до його достоїнств. Крім того, в ресторані часто влаштовуються різні гастрономічні розваги.

Наприклад, невеликі вистави, присвячені тому чи іншому блюду або кухні одного з регіонів Італії. Ще там показують кіно на великому екрані, причому з субтитрами.

Потрібні вони для того, щоб відвідувачі ресторану, багато з яких позбавлені можливості чути, не відчували себе ущемленими. До речі, офіціанти в цьому закладі і взагалі весь обслуговуючий персонал - глухонімі люди.

Спілкування між ними і гостями відбувається на мові жестів. Втім, повечеряти в «Ciak si Mangia» може будь-хто - це зовсім не гетто для слабочуючих і німих.

Працює ресторан під патронатом столичного мера.

Швейцарія: ресторан, в якому розумієш, що таке щастя

З Італії до Швейцарії близько. У цій спокійній, «надійної» країні є дуже незвичайний ресторан. Власне, нині працюють вже два подібних заклади з однаковою назвою: в Цюріху, на Muhlebachstrasse 148 і в Базелі, на Dornacherstrasse 192.

Вони не відрізняються вишуканим меню: вам подадуть просте м'ясне або рибне блюдо з нехитрою гарніром. За різноманітністю страв йдіть в інше місце.

Але тільки тут в ресторані «Blinde Kuh», що в перекладі на російську мову означає «Слепая королева», здорові люди можуть відчути те, що відчувають люди інші - незрячі. У ресторані повністю відсутнє освітлення - панує непроглядна темрява.

Сліпі офіціанти обслуговують відвідувачів - розносять приготовані сліпими кухарями страви. Приходьте, вас просять взятися за руки і заводять за портьєри - освітлення більше не буде.

Незрячий метрдотель проводжає вас до столика, допомагає сісти. Потім приносять замовлене блюдо і ви їсте.

Нагадаємо - в непроглядній темряві. Звичні начебто маніпуляції зі столовими приборами далеко не завжди призводять до потрібного результату.

Рис прокидається з вилки - підносиш її до рота порожню. М'ясо під соусом «уворачивается» в тарілці, коли хочетсяотрезать шматочок.

А ці розмови в темряві, коли ти не бачиш співрозмовника, його міміку і очі ... Загалом, повне занурення в інше життя - життя, де ніколи не світить сонце. Повірте, коли виходиш з цього ресторану - розумієш, що щастя - не така вже складна штука.

Бачити навколишній тебе світ - це, багато в чому, воно і є.

Король ресторанів: зроблено в Іспанії

У спекотній Іспанії, поруч з каталонською містечком Росас, на березі теплого Середземного моря, є ресторан, про який, мабуть, відомо кожному гурману. Тільки от потрапити туди можуть далеко не всі.

У рік в ресторан поступає близько 600 тис. Прохань про бронювання столика. Однак щасливчиків може бути тільки 8000. Адже працює ресторан «El Bulli» п'ять вечорів на тиждень і всього шість місяців в році.

Решту часу його власник та ідейний натхненник Ферран Адріа проводить у подорожах по світу, отримуючи нові кулінарні враження.

Варто повідомити, що ресторан «El Bulli» - володар трьох «мішленівські» зірок (це говорить про вищу класі закладу). Більше того, він двічі займав перше місце в рейтингу кращих ресторанів світу за версією авторитетного англійського видання «Restaurant Magazine».

А французька газета «Le Figaro» взагалі проголосила його кращим рестораном на всі часи. І це лише невелика дещиця його звань і нагород.

Чим же так чудово заклад? Справа в тому, що «El Bulli», крім інших достоїнств - ще й місце, де народилася молекулярна кулінарія, яка впродовж декількох останніх років - наймодніший гастрономічний тренд у всьому світі.

У ресторані ви можете спробувати прозорі равіолі, шоколад зі смаком піску і снігу, оселедцеве морозиво та інші екстравагантності. Крім подібних дивовижних страв вам подадуть і традиційні іспанські, приготовані в точній відповідності з традиціями регіону, з якого запозичена рецептура.

Зможете ви замовити і страви кухонь інших країн. Все, що вам подадуть, буде найвищої якості.

Взагалі, «El Bulli» - це ціла кулінарна філософія. Головний філософ тут - Ферран Адріа, що отримав від своїх колег прізвисько «алхімік».

Розповідь про його дітище вимагає окремої статті. Просто знайте, що якщо вам пощастить опинитися за одним із столиків за адресою Cala Montjoi, Ap.

3017480, Rosas, Girona (Spain) - значить, ви побували в кулінарному раю.

Звичайно, представлений в огляді список незвичайних європейських кафе і ресторанів - далеко не повний. Продовжити його - наша задача. Тому давайте вважати, що цей текст - перша частина.

Будемо і далі шукати кулінарні «незвичайності» в Європі, в Росії, за всіма світу. Смачного!

Нових відчуттів!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
rss