Главная Новости

Село КОМСОМОЛЬСЬКЕ » Гуляйпільський Інформаційно-пізнавальний портал

Опубликовано: 22.10.2018

Першим село, що радо вітає всіх на гуляйпільській землі є квітуче, гостинне село Комсомольське ( нині Гуляйпільське).

Село засноване в 1830 році в результаті об’єднання хуторів Андріївки, Григорашівки та Сніжки, які були засновані в кінці ХІХ століття.

В 1934 році на сільській території  був створений зернорадгосп ім.Хатаєвича, з 1938 року – радгосп Гуляйпільський, з 1968 року – птахофабрика „Гуляйпільська” по вирощуванню індиків, з 1979 року – по вирощуванню курей-бройлерів на м’ясо, з 1993 року – ВАТ „Гуляйпільське”, з 2007 року -  ПП „СП Гуляйпільське”. Нині дбайливим господарем цього сільгосппідприємства є Сергій Іванович Курман.

         До 1993 року птахофабрика займалася вирощуванням індиків та курей-бройлерів на м’ясо, вирощуванням зернових та олійних культур, добре було розвинене м’ясо-молочне тваринництво.

         Найбільшою цінністю села  є трудолюбиві люди, які дбайливо господарюють на рідній землі, оспівують красу і велич своєї маленької батьківщини в художніх творах.

В селі Комсомольське жив і творив славний поет-земляк вчитель російської мови та літератури Віктор Дмитрович Куторницький. Народився він 03.06.1938 року в м. Єнакієве Донецької області, закінчив Львівський державний університет, з 1966 року жив і працював в Комсомольській середній школі. Вийшли в світ збірки його віршів, прозові твори „Серце на ладони”, „Троица”, „Люблю”.  Помер Куторницький 10.02.2003 року.

         Короткий час жив і працював в селі Комсомольське молодий поет Фербей Сергій Іванович (1973-2000 рр.), вийшла в світ збірка його віршів „Життя, немов політ ластівки”.

         В центрі села височить Меморіал в пам’ять загиблим воїнам, автором проекту меморіалу був житель села, вчитель фізкультури Сергєєв Іван Тихонович.

 

В братській могилі поховані 54  воїни, які загинули в бою за звільнення села 14 вересня 1943 року. Одна з вулиць села названа в честь загиблого при звільненні села капітана Дмитра Олексійовича Лавренкова, командира першого батальйону 478 стрілецької Єнакіївської дивізії, росіянина за національністю, який народився на Смоленщині і назавжди залишився на Україні.

         В селі Комсомольське в 1975 році збудована нова середня школа. Нині – навчально-виховний комплекс. Багатий Комсомольський НВК туристичними традиціями. Учні неодноразово ставали призерами районних та обласних змагань з техніки пішохідного туризму та спортивного орієнтування. Куторницький В.Д. та Васильєв А.І. – вчителі, які започаткували туристичну традицію в Комсомольській СШ.

         Нещодавно неабиякою дитячою радістю стало відкриття дитячого майданчика.

Жителі села є активними учасниками художньої самодіяльності.

Багато років підряд одну з найкращих в районі сільських рад очолює сільський голова Поліщак Валентина Яківна.

rss